Stepping Stones 2018 december
Blijf op de hoogte en volg marco
20 December 2018 | Cambodja, Khett Siem Reab
Hallo allen!
Ook al is het allemaal niet even spectaculair en nieuw wat ik kan melden, maar bij deze toch even een klein berichtje vanuit Siem Reap, Cambodja. (In maart had ik dat namelijk ook al verzuimd....).
Hier ben ik weer om werkzaamheden voor Stepping Stones Cambodia te doen (www.steppingstonescambodia.com; zie verwijzing naar facebook voor recentere berichten), om bekenden te zien en voor vakantie.
Allereerst wil ik onderstaanden bedanken voor de hulp aan Stepping Stones:
- Homico; sponsoring vanaf de oprichting van de school, financiele administratie, hulp bij de OLV-actie
- OLV-lyceum Breda; al 5 jaar sponsoractie en brieven schrijven tussen de leerlingen van de twee scholen
- Aart, Arjen en ome Henk voor hulp bij het waterproject.
- ZLTO; actie bij de oogstdankviering
- Peter Voesenek; hulp bij OLV-actie
- Donateurs
- the Greenery collega's
- iedereen die mij verder helpt dit werk te kunnen doen
Dit keer heb ik me voor Stepping Stones oa bezig gehouden met:
* Waterproject.
Bij de maandelijkse testen bleken we een paar weken geleden E-colli te hebben. Het besef was er nu gelukkig om de kraan dan meteen dicht te draaien! Zodra ik hier was, hebben we het probleem met boerenverstand aangepakt en onze hygiene-experts heb ik rechtstreeks laten communiceren met de waterexperts in Nederland.
Stepping Stones dient dit zelf te leren, dan duurt het allemaal wat langer, maar als ik het doe, dan leren ze niet het probleem zelf te beschrijven en op te lossen mmv de experts in Nederland. Het lijkt nu opgelost door herhaaldelijk schoonmaken en vervanging van enkele onderdelen. Wel nog even wachten op de laatste testen!!
Zelf kwam Stepping Stones met het voorstel om alleen nog maar water aan de kinderen en personeel te verschaffen (gelukkig. Als ik dit voor ga stellen dan ben ik de boeman). Zo'n 500 gezinnen kwamen dag en nacht water halen. Hierdoor werd er veel te veel water aan het systeem onttrokken, waren er altijd mensen op het terrein en ging er weleens wat kapot....
Het project met thuiswaterfilters gaan we nu wellicht weer oppakken.
* Boekhouding.
De administratie wordt zeer keurig bijgehouden en maandelijks krijg ik een rapportage. Toch hebben we een paar keer samen gezeten om de administratie te bespreken en heb ik wat aparte dingen uitgelegd. Ook heb ik een controle/audit gedaan waarbij ik steekproefsgewijs om wat bonnetjes vroeg.
* mail directeur
Onze directeur reageerde nooit op emails en als ik dit mailde, reageerde hij daar ook niet op.... Ik heb hem uitgelegd dat dit als directeur echt niet kan.
Hij bleek 38000 ongelezen emails te hebben, waarvan 95% onbelangrijke reclame, filmpjes etc. Iedere dag kreeg hij zo'n 200 mailtjes binnen.
Ik heb zijn mail nu opgeschoond en allerlei ongewenste email uitgezet. Nu reageert hij per ommegaande op zijn email!
* brieven leerlingen OLV-lyceum
Eerstejaars hebben weer een brief geschreven naar leerlingen van Stepping Stones. Zij waren hier zeer blij mee en hebben inmiddels weer een brief teruggeschreven. Aan mij de eer om deze weer mee te nemen.
* Cadeau-pakketten OLV-lyceum
Kinderen van het OLV-lyceum wilden als kerstcadeau dozen met (oud)speelgoed naar Stepping Stones sturen. Hiervoor zijn er nogal wat getekende documenten en bezoeken aan ministeries nodig. Helaas is dit NIET op tijd gelukt. Wel gaan we er nu mee door, zodat we voor een eventuele volgende keer precies weten wat we dienen te doen.
Verder wil ik nog een paar dingen vertellen:
* Het was fantastisch om mijn vriend/neef Henrique hier te zien met zijn zoon Teo. Het was een heel bijzonder moment voor me om Henrique en Teo ( kennissen van hen) de school te laten zien.
Ook bezochten we de werkplaats van Panha Sabay (www.panhasabay.com).
Dit is opgericht door een goede kennis Ineke die nu permanent in Siem Reap woont. Bij de werkplaats wordt door een zeer arme familie plastic geshredderd en hergebruikt voor speelgoed/leermiddelen.
Dit werkt dus aan 3 kanten: goedkoop speelgoed/leermiddelen, inkomen voor het arme gezin, voorbeeldfunctie plastic te herbruiken (overal in Cambodja zie je plastic liggen).
Voor Henrique was het einde van de reis naar Siem Reap wat minder... Hij bleek dengue te hebben en eindigde in het ziekenhuis. Hij is nu gelukkig weer thuis en het gaat hem goed!!!
* oprichter So
So is de grote initiator van Stepping Stones en woont inmiddels in Australie. Hij kwam nu een week naar Siem Reap om 2 huizen te bouwen met leerlingen van een Autralische school. Het echte bouwen gebeurde grotendeels door de Cambodjanen (ook Cambodjaanse vrijwilligers die waren aangespoord door So), maar het was wel goed dat de Australische kinderen zelf meemaakten wat er met hun gesponsorde geld gebeurde.
So ken ik nu inmiddels sinds 2009 en we hebben een echte hechte vriendschap opgebouwd. Bij zijn bruiloft was ik bijvoorbeeld zijn getuige. Met So heb ik een week lang veel opgetrokken. Ook hebben we een reunie van Stepping Stones gehad en bij het afscheidsavondje met zijn familie mocht ik van hem niet ontbreken.
Was goed hem weer te zien!
* oud-collega Anne
Met Anne heb ik afgelopen jaar veel samengewerkt bij the Greenery. Zij is nu bezig met een reis door Zuid-Oost Azie. Haar heb ik de school nu ook laten zien. Dit is al de tweede persoon dit jaar uit mijn westerse wereldje die ik mijn oosterse wereldje heb kunnen laten zien!
* oud-leraar Meng
Meng is een voorbeeld van iemand die dankzij Stepping Stones veel bereikt heeft. Hij is nu manager bij een heel luxe resort. Hij nodigde me daar uit voor een erg luxe lunch.
Meng vroeg toendertijd tijdens zijn studie om in plaats van hem iemand anders te gaan sponsoren. Hij kon het vanaf een bepaald moment zelf wel gaan betalen! Hij voelt zich ook nog steeds erg betrokken bij Stepping Stones.
* met meerdere (oud)werknemers van Stepping Stones heb ik regelmatig wat gegeten en gedronken. Het voelt nog steeds als een hele hechte soort van familie.
* Bovenstaande wordt helaas op een onprettige manier bevestigd. Leraar Len is gisteren met zware brandwonden in het ziekenhuis opgenomen. Mensen van Stepping Stones hebben hem meteen naar het ziekenhuis gebracht en Stepping Stones zal ook de kosten betalen. Ook zijn ze al aan het plannen wie hem wanneer bezoekt. Vandaag ben ik er geweest en het is onbeschrijflijk hoe zo'n ziekenhuis eruit ziet. In de gang liggend op een matje werd hij aan zijn open wonden behandeld door een verpleegster. Gelukkig kon hij nog wel lachen toen ik zei dat het volgens mij lang geleden was dat er een vrouw zo lang aan zijn lijf had gezeten.....
Ik zal nu een paar dagen in Siem Reap blijven. Hierna ga ik een paar dagen op vakantie naar waarschijnlijk Battambang.
Natuurlijk ben ik weer dingen vergeten, maar hopelijk heb ik toch een redelijk beeld geschetst van wat ik hier zoal doe. Mochten er vragen of opmerkingen zijn dan hoor ik dat graag! Enne stel dat iemand spontaan wat zou willen doneren.....
NL38RABO 0376518936 tnv Homico inzake Stepping Stones.
Mensen we hebben het geld echt nodig!! 50.000usd vaste kosten en vooralsnog geen eigen inkomstenbronnen.
Mocht er iemand of een instantie of vereniging belangstelling hebben om een bepaald onderdeel van de school te sponsoren (bv bibliotheek, sportklas, computerklas, medische post etc) dan kan daar natuurlijk altijd over worden gepraat
Akon Cheran! / Bedankt!
Voor mij is het natuurlijk redelijk normaal wat ik hier zie en doe. Daarom maak ik lang niet van alles foto's, video's en verslagen. Als je links op foto's, video's of reisverslagen drukt (net boven mijn profiel foto), dan kun je ook nog dingen van voorgaande jaren zien. Als je nog verder terug wilt kijken kun je links bovenaan in de rode balk zelfs nog een andere "reis" kiezen door rechts naast het peiltje achter "meervanmarco" te klikken.
Fijne Kerstdagen en een goed 2019!!
groet Ko
21 December 2018 - 12:29
Je Maatje Oom Henk:
Marco een geweldig en duidelijk verslag. Fijn dat het waterprobleem is opgelost. Geniet nog een paar daagjes en ook jij met je vrienden fijne feestdagen toegewenst. -
21 December 2018 - 14:57
Pee:
Mooi om te lezen dat je 't weer erg naar je zin hebt! Van nuchter 't watergeval oplossen en de mailbox filteren tot een smakelijke Oranjeboom met So ;) Proost, geniet ervan, fijne Kerst en tot de nieuwjaarsduik -
24 December 2018 - 04:53
Gerard Schets:
Het is weer n mooi verslag ko. Veel succes daarzo en veel plezier tijdens jouw vakantie. -
24 December 2018 - 07:51
Cel:
Ha Ko,
Erg gaaf weer wat je allemaal voor elkaar krijgt daar.
Zelfs bij NAC krijgen ze er energie van ;-)
Fijne vakantie nog en tot snel! -
28 December 2018 - 05:13
Corry: